Összefoglaló

Összefoglaló 

a 2019. november 21-i Autizmus Hálózati Műhely alkalomról

A havonta egy alkalommal, elsősorban szakemberek számára létrehozott műhelyünk meghívott vendége Havasi Ágnes, az Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézet munkatársa volt (ELTE Bárczi G. Gyógypedagógiai Kar). A témánk a novemberi műhelyen a Kommunikációs mátrixnak, mint informális felmérési lehetőségnek megismerése, és használati lehetőségeinek megbeszélése volt.

A meghívott vendég ismertette a kommunikáció felmérésére alkalmas kérdőív felépítését, elemeit, konkrét példákon keresztül igyekezett bemutatni a kezelését, a szülői interjú lépéseit és a használható internetes segítségeket.

Az eszköz használati lehetőségeinek bővítésére is kaptunk példákat. Kiemelte a praktikus, hétköznapi fejlesztő munka során segítséget jelentő, fejlesztési célok prioritását megmutató oldalát, ugyanakkor felhívta a figyelmet az esetleges tévedési lehetőségekre is.

Beszélgettünk a mátrix elterjedéséről, és megállapítottuk, hogy Európában egész jó helyen állunk a kitöltések, a használat alkalmazásában.

Jó hír, hogy a www.communicationmatrix.org honlapon regisztráció után számos információ, maga a kérdőív, és a kitöltésének lépései is (sőt, a kitöltéshez segítő videórészletek is) ingyenesen elérhetők az érdeklődő szakemberek és szülők számára. Idegen nyelvtudás határozottan előnyt jelent!

Számomra azért is volt hasznos megismerkedni ezzel az informális felmérési módszerrel, mert a kiinduló állapot alapos feltérképezése után segíteni tud a következő elérendő fejlesztési cél megállapításában.

Budapest, 2019. november 21.

 

 

                                                           Lukácsné Kovács Katalin, utazó gyp.

                                                           Gyurkovics T. Ó. Á. I. és EGYMI

 

 

Vissza a listához